De beste gratis Antivirus programma's vergeleken en getest - review

Je bent op zoek naar een goed antivirus programma? Natuurlijk ben je hiernaar op zoek want uw computer moet immers beveiligd zijn tegen virussen, hackers en spam. Het probleem is dat er zo veel verschillende gratis programma's op het internet zijn die beloven de beste oplossing te zijn tegen virussen en hackers. Maar wat is nu eigenlijk echt het beste gratis antivirusprogramma om uw computer te beschermen?
Wel dat is pas een goede vraag!
Er zijn veel soorten gratis antivirus programma's, maar nog nooit eerder werden hun plus en minpunten netjes naast elkaar gelegd. We deden voor jullie alvast de test en kozen het beste antivirusprogramma er uit op basis van hun functionaliteiten.

Eerst installeerden we de programma’s 1 voor 1 en onderworpen hen aan een test op een pc met ongeveer 16 GB aan data op hun harde schijf. We lieten de antivirus programma's elk een volledige scan van de pc doen (inclusief sommige opties om gecomprimeerde bestanden te scannen). Voor elk programma draaiden we de complete scan van de harde schijf in de meest gebruikelijke mode van het programma zelf. Geavanceerde instellingen werden hierbij niet veranderd. Het is natuurlijk altijd moeilijk om programma's op lange termijn te vergelijken want bij iedere update van een programma worden nieuwigheden toegevoegd. Het aantal virusdefinities dat een programma kan herkennen hangt zeer sterk af van hun updates. En zelfs de best betaalde programma's kunnen wel eens dat laatste virusje niet vinden of verwijderen.

Onderaan vindt je opmerkingen over de interface, de software in het algemeen en de tijd die het in beslag nam om een systeem scan uit te voeren (hoeveel bestanden het programma uiteindelijk doorzocht en vond). De virusdetectie voor iedere applicatie, staat net onder de naam van het programma beschreven. Uiteindelijk werden ze gerangschikt volgens meest tot minst geliefd. Merk wel op dat het hier enkel gaat om antivirus-software en niet om anti-spyware software zoals, Ad-Aware of Spybot. Niettegenstaande dat een groot deel van de spyware door sommige programma's wel gevonden worden en verwijderd. Microsoft Security Essentials is zo'n programma.


AOL Active Virus Shield

virusdetectie score: 99.62%; totaal durende tijd: 31 min, 16 sec
totaal aantal bestanden gescand: 224,565

We beginnen eerst met het slechte nieuws: De software heeft een e-mail activatie code nodig (dit betekend dat u zich online moet registreren, en dit kan een lange tijd duren tegen dat men uiteindelijk geregistreerd heeft). We kunnen dan ook niemand ongelijk geven als men een programma met het AOL logo niet helemaal vertrouwd, niet AOL zelf maar Kaspersky (zie de volledige bespreking) voorziet u uiteindelijk de technische aspecten van het antivirus programma. Het installeert ook een AOL zoek toolbaar in uw browser, en kan soms als irritant ervaren worden. U kunt deze optie echter uit vinken tijdens de installatie.
Het goede nieuws: De software heeft een goede vormgeving en is zeer gemakkelijk te gebruiken. Een 'progress bar' verschijnt gedurende de scans, samen met de resterende tijd om het werk te voltooien. De virus.gr detectie score is buiten alle verwachtingen hoog. We staan dan ook een beetje perplex over het feit dat Active Virus Shield, 70.000 bestanden heeft overgeslagen en ze zo niet gescand heeft, wat andere virusscanners wel deden. Dit is echter niet echt iets om bezorgt om te zijn, dit betekend niet dat je mag denken dat je nu slecht beveiligd bent tegen virussen. Het kan immers zijn dat deze bestanden als niet gevaarlijk geïdentificeerd worden. Een andere reden kan zijn dat dit programma de bestanden anders telt.


Avast! 4.7 Home Edition

virusdetectie score: 87.46%; totaal durende tijd: 49 min, 7 sec
totaal aantal bestanden gescand: 292,713

We zijn niet echt een grote fan van de Avast! vormgeving, het lijkt op een mp3 speler met extra's zoals een minimum design dat hier kiest voor een minder belastende scan, door bepaalde bestanden, die veilig lijken te zijn, niet te scannen. Met een interface dat gelijkt op een volume controle zoals op sommige pc's en laptops is er nog veel werk aan de interface. Hoe weet je nu eigenlijk hoe belastend een scan nu werkelijk is. Is 4 van de 6 bestanden scannen genoeg? Tijdens een scan is er zelfs geen progress bar, dus kun je nooit weten of de scan nog 3 of 30 minuten zal duren. En het gaat tergend traag. En de sub-90% virus.gr score is ook al niet exact juist. Het programma heeft standaard een proefversie van 60 dagen, daarna wordt u gevraagd om u te registreren (indien u dit gratis wil doen moet u een e-mailadres opgeven). En om het nog wat negatiever te maken: het is veel te moeilijk om in het programma te navigeren en maakt het te gemakkelijk om iets mis te configureren, maar het werkt net goed genoeg. PC World rangschikte Avast! zelfs als laatste. Zij deden testen op verschillende virus-scanners, dit op snelheid en efficiëntie, tijdens het scannen van een reeks virussen. En wat bleek? Het programma was veel te traag. Hiermee ging de virus.gr natuurlijk naar beneden.


Avira AntiVir Personal Edition Classic

virusdetectie score: 94.26%; totaal durende tijd: 14 min, 23 sec
totaal aantal bestanden gescand: 182,215

AntiVir is relatief populair en waarom: het is zeer rap, en het ziet er naar uit dat het minder kracht van de pc vraagt tijdens het scannen van bestanden op de harde schijf. Maar Avira heeft op zijn minst 1 zeer slechte functie ingebakken: de vervelende pop-up's die telkens op geregelde tijdstippen te voorschijn komen met een advertentie van hun te betalen software applicaties. Het programma configureren verloopt redelijk, er is zelfs een wizard voorzien na de installatie. Er zijn ook geavanceerde opties beschikbaar. Ten minste, als je betaald voor dit stukje software. De algemene detectie score ziet er goed uit. En dit maakt van Avira AntiVir een goeie derde keuze als Avast! niet werkt voor u. Ik zal zelfs meer zeggen, dit programma heeft een hele tijd op mijn pc blijven staan. Ik was verbaast van de snelheid waarmee het tewerk ging en de grote virusbescherming die het biedt, de pop-up's nam ik erbij. Spijtig genoeg ben ik overgeschakeld naar Microsoft Security Essentials die niet alleen virussen detecteert en blokkeert maar ook nog eens spy-ware en ad-ware onderschept. En niet onbelangrijk: Microsoft Security Essentials toont geen pop-up met reclame voor een betalende versie. Dus er is nog veel werk aan de winkel voor Avira AntiVir.


Microsoft Security Essentials

Een nieuwe speler in de markt van gratis antivirus-programma's. Het programma is al een eindje te downloaden en is gemaakt door Microsoft zelf. De verwachtingen lagen hoog en dat heeft Microsoft zeer goed kunnen inschatten. Het programma is geschikt voor Windows XP, Vista en Windows 7. En er is goed nieuws voor 64-bit computers. Er zijn namelijk 32 bit en 64 bit versies beschikbaar en volledig gratis te downloaden van de Microsoft websites. Het programma werkt goed en zelfs volledig automatisch en efficiënt. Niet alleen virussen maar ook spyware wordt automatisch verwijderd. En het updaten van virusdefinities gebeurd automatisch. Op regelmatige basis wordt de pc op virussen gescand. De datum en tijd die voorgesteld is om deze scan uit te voeren kun je zelf aanpassen. Er is zelfs een optie om een snelle scan te doen of een volledige scan van het systeem. Het voordeel van een snelle scan is dat enkel de bestanden gescand worden die noodzakelijk zijn om de pc draaiende te houden, zoals de mappen Windows en program files. Microsoft Essentials schakelt automatisch Defender uit als die geïnstalleerd is, het programma is dan ook overbodig geworden omdat de functies van Defender ook in Microsoft Essentials zijn geïntegreerd.


Panda Cloud Antivirus Free Edition

Panda Cloud is net uit zijn bèta fase en kreeg onlangs versie 1.0 mee. Vergeet het zware scannen van uw computer. Want Panda Cloud Antivirus doet dit intensieve werk helemaal gratis en bovendien nog eens razend snel. Cloud staat hier immers voor een vernieuwde aanpak van computerbescherming.Het programma downloaden en automatisch updaten is in een mum van tijd geklaard. U zou haast denken dat er te weinig is geïnstalleerd. Maar niets is minder waar. Het woordje Cloud staat hier immers voor een vernieuwde aanpak van computerbescherming.

Bij het scannen stelt Panda Cloud een lijst samen van de programma's die kunnen gemarkeerd worden als betrouwbaar, kwaadaardig en schadelijk. Bij de categorie schadelijk slaat het bijkomende informatie op over deze schadelijke programma's en stuurt de info naar zijn online database. Na deze fase begint Panda Cloud met het opruimen van de schadelijke bestanden.

Het programma zelf is zeer simpel gehouden met weinig moeilijke begrippen of wizards. Kinderlijk eenvoudig zouden we durven zeggen. 3 tabbladen: 1 voor het scannen van bestanden, een venster met het rapport van alle gebeurtenissen en een tabblad waar je de instellingen kunt veranderen, eveneens eenvoudig, soms nog iets wat te weinig uitleg, maar dit zal zeker nog veranderen in de volgende versies. Er is een icoon in de vorm van een prullenmand voorzien, klik hierop en u ziet meteen een lijst met alle geneutraliseerde bestanden die al dan niet hersteld werden van schadelijke virussen of spy-ware.
Cloud Antivirus werkt zeer snel en neemt weinig kracht van uw computer af. Alle binnenkomende bestanden worden direct gescreend en in het geval het nieuwe schadelijke bestanden herkent blokkeert hij eerst deze bestanden om ze daarna te analyseren en onschadelijk te maken. Zo ontsnapt er geen enkel schadelijk bestandje aan een grondige scan. Schadelijke software verwijderen doet hij automatisch.

Zelfs programma's, die bijhouden op welke toetsen u duwde, worden tegen gehouden (key-loggers of key-registrators genoemd), zelfs valse software, die goed lijkt te zijn, meestal via pop-up’s te verkrijgen, worden eenvoudig weg onderschept en onderdrukt. En ook goed om weten is dat hackers zeker geen toegang meer krijgen tot uw systeem. De programmaatjes die geïnstalleerd worden om in te breken en uw gegevens te stelen of zelfs maar uw processorkracht te gebruiken worden direct onderschept en zonder pardon verwijderd.

Eén minpuntje, tijdens het onschadelijk maken van geïnfecteerde bestanden, laat Panda Cloud veel rotzooi achter, bestanden die eigenlijk niet meer op de pc hoeven te staan. In een ander geval, verwijderde Panda Cloud iets te veel en kregen we een venster die ons vertelde dat er bestanden verwijderd waren uit de beschermde mappen van Windows zelf. Vreemd vindt je niet? Je zou denken dat Panda Cloud die bestandjes wel repareert maar niet in de oorspronkelijke staat kan terugbrengen.

Niettegenstaande dit kleine euvel, blijft het een schitterend programma waar we zeker nog meer van zullen horen. Misschien wordt het wel de volgende topper in ons lijstje van beste gratis antivirus programma's.


De onderstaande programma's zijn eigenlijk niet aan te raden maar toch voor wie ze nog gebruikt of wil gebruiken....


BitDefender 8 Free Edition

virusdetectie score: 95.57%; totaal durende tijd: 26 min, 52 sec
totaal aantal bestanden gescand: 301,157.

Dit is de enige on-demand scanner en doet niet mee aan 'real-time' bescherming, wat de vorige scanners van deze test wel aanbieden. Een sobere interface en verstaanbare virus.gr score (het scande meer bestanden dan alle andere programma’s in deze test), maakt de eerste tekortkoming niet goed. We zouden het aan niemand aanraden, zeker niet als je iets of wat van virus protectie nodig heeft, ook al is het zeer snel en diep scannend. Misschien goed als een aanvulling van een eerder genoemde virus-scanner.


Grisoft AVG Free 7.5

virusdetectie score: 82.82%; totaal durende tijd: 13 min, 8 sec
totaal aantal bestanden gescand: 56,391

AVG heeft een verraderlijke interface, met een minimaal aan configuratiemogelijkheden (U kunt bijvoorbeeld niet uitvinken wanneer men wel of niet gecomprimeerde bestanden moet scannen, je kunt zelfs niet zien of hij dit wel of niet doet bij een gewone configuratie). Er is zelfs geen progress bar tijdens het scannen. Met zo'n lage virus.gr score ben ik zelfs niet overtuigd of ik dit programma als enige virus beschermend programma zou gebruiken, het vertrouwen is er niet. Nadat de scan eindigt, na 13 minuten, heeft het uiteindelijk maar 20% van alle bestanden op mijn harde schijf gescand. Ik was klaar met dit programma om het terug te zenden. AVG is nochtans zo populair dat ik voor een 2de opinie koos, iemand die enkel met dit programma werkte, ik liet hem eens Avira AntiVir en Avast proberen. En zijn keuze was snel gemaakt, het antwoord: weg met die rotzooi!


ClamWin Virus Scanner

Een redelijk nieuwe virusscanner en het is open-source zoals open office.org. Dit betekent dat tal van mensen aan dit programma werken en programmacode kunnen toevoegen. Het spreekt voor zicht dat alles gratis is. Het enige probleem is dat je manueel moet scannen naar virussen en spyware. De interface ziet er voorlopig ook maar ouderwets uit. Hopelijk integreren ze straks ook een real-time protection module. Want zoals het er nu uitziet, vrees ik dat dit programma nog een lange weg af te leggen heeft vooraleer hij bij de toppers zal behoren. Er is dus nog veel werk aan de winkel, maar de verwachtingen blijven hoog.


Conclusie:

We hebben onze mening moeten herzien. Daar waar Avira AntiVir Personal Edition Classic, gevolgd door AVG (die geen vervelend pop-up-venster vertoont) vroeger de beste waren in hun vak, zijn we nu tot de conclusie gekomen dat Microsoft Security Essentials, voor ons althans, de nummer 1 is geworden. We durven zelfs meer zeggen, volgens ons verslaat het zelfs sommige betalende programma's zoals Norton, MCaffee en de meest gehypte Kaspersky.

No comments:

Post a Comment